Víte co si představit pod pojmem semifreddo?
Pravděpodobně už jste na tento dezert narazili v kavárně, nicméně pod jiným jménem. V našem článku si řekneme, co je to semifreddo dezert a jak vznikl.
Co to znamená semifreddo
Jedná se o italský dezert. Název semifreddo znamená "napůl mražený". Jedná se tedy o dezert, který je vlastně mražený, proto je potřeba jej před podáváním nechat trochu rozmrazit.
Odkud pochází?
Jak už bylo řečeno, jedná se o italský dezert. Velmi pravděpodobně vznikl na konci 19. století jako inovace francouzského dezertu Parfait, který však nemá o moc delší historii.
Jak se vyrábí
V Itálii se při výrobě semifredda používá jako hlavní ingredience zmrzlina s nižším obsahem tuku. Ve Francii a ve Španělsku je to zase směs smetany, žloutků a cukru, která se v teplé vodní lázni zpracovává do vaječného krému a až potom chladí. Úplnému ztuhnutí dezertu pak zabrání přidání vyšlehané smetany, která obsahuje vzduch. Případně se také může využít pěna z vaječných bílků.
Druhy semifreddo dezertů
Tento dezert disponuje nepřeberným množstvím druhů, které lze zakoupit, či si je můžete i sami vyrobit. Jedná se např. o ovocné příchutě jako je kiwi, jahoda, lesní plody, malina, pomeranč nebo višeň. Dostupné jsou také dezerty cookies, dolce latte, čokoládové nebo s příchutí pralinek. Je jen na vás, jaké příchuti dáte přednost.